maanantai 7. huhtikuuta 2014

Kalakauppiaan kaveriksi




SCD:n myötä olen innostunut liha/luuliemistä. Niitä voi tehdä melkein mistä eläimestä tahansa: naudasta, kanasta, lampaasta, vuohesta, rasvattomista kaloista.. Maku ja liemen terveysvaikutukset vaihtelevat käytettävän eläimen ja valmistustavan mukaan.

Tähän mennessä olen kokeillut kanalientä, joka on ollut herkullista, sekä naudanluulientä, joka oli kuvottavaa! Juuri nyt padassa on hiljalleen keittymässä kalalientä, johon pitäisi kohta käydä lisäilemässä sipulia ja porkkanaa mausteeksi. Kalaliemestä olen erityisen innoissani, sillä sen pitäisi olla kaikkein maukkainta ja terveellisintä näistä liemistä. En vielä oikein tiedä miksi, mutta ehkä se liittyy kalanpäiden sisältämään jodiin ja runsaaseen gelatiinipitoisuuteen.. No, kunhan saisin sen geeliytymään, olisin tyytyväinen!

Liha/luuliemen keitossa geeliytyminen on nimittäin todella tärkeä asia. Se kertoo siitä, että liemeen on irronnut gelatiinia, joka on yksi liemen tärkeimmistä terveystekijöistä: se korjaa suolen pintaa (esim. gluteenin aiheuttamilta vahingoilta), parantaa ihoa ja hiuksia sekä ikeniä ja vaikuttaa monia muitakin asioita kehossa. Kanaliemiä en ole oikein saanut geeliytymään. Siihen voi olla monia syitä, esim. liikaa vettä tai liian kova/ei riittävä lämpö. Naudanluista sainkin sitten kunnon geelin, mutta keitin niitä kauemmin ja hieman kovemmalla lämmöllä. On melko vaikeaa tulkita, mitä resepteissä tarkoitetaan miedolla lämmöllä keittämisellä.. Lihaliemen keittäminen onkin oma taiteenlajinsa!

Selkiyttääkseni lihaliemen tarpeellisuutta terveydelle, listaan teille 5 parasta syytä juoda/käyttää sitä:

1. Korjaa läpäisevän suolen sekä parantaa allergioita.
       Lihaliemen sisältämä gelatiini korjaa suolistossa olevia vaurioita, niitä pienen pieniä reikiä, jotka päästävät proteiineja sulamattomana verenkiertoon - aiheuttaen allergioita ja yliherkkyyttä. Huono ruokavalio, stressi ja gluteeniyliherkkyys ovat tekijöitä, jotka aiheuttavat liikaa läpäisevyyttä suoleen. Erityisesti proliini, gelatiinin sisältämä aminohappo, korjaa suolen pintaa.

2. Pitää hiukset, kynnet ja ihon kauniina.
       Eläimen luista irtoaa keittäessä kollageenia, joka muuttuu gelatiiniksi, eli siksi ainesosaksi, joka saa liemen hyytelöitymään. Kollageeni vähentää ryppyjä ja selluliittia sekä siloittaa ihoa. Se on siis tärkeä ainesosa kauneuden ylläpitämisessä. Ja sitähän on nykyään melkeinpä jokaisessa anti-age-tuotteessa..

3. Sisältää tärkeitä aminohappoja.
       Arginiini, glysiini, proliini ja glutamiini ovat aminohappoja, joita elimistö voi valmistaa itsekin, joten niitä ei ole välttämätöntä saada ravinnosta. Elimistön kyky muodostaa näitä aminohappoja vaihtelee kuitenkin paljon, ja sairaudet tai stressi haittaavat sitä. Sen takia niitä olisikin tärkeä saada perinteisistä ruoista, kuten lihaliemestä. Näillä aminohapoilla on monia parantavia vaikutuksia, kuten immuunisysteemin parantaminen, kasvuhormonin tuottaminen, elimistön puhdistaminen myrkyistä, nivelten ja rustojen vahvistaminen ja lihasmassan säilyttäminen. Superfoodia siis!

4. Säästää proteiinin syönnissä.
      Kuten jo aikaisemmassa pointissa mainitsin, aminohapot auttavat säilyttämään lihasmassaa ja ehkäisevät sen kulumista. Samalla ne myös auttavat paremmin hyödyntämään ravinon proteiinia, joten lihaa ei tarvitse syödä niin paljon. Siinäpä onkin varsinainen urheilujuoma bodaajille!

5. Korjaa hampaasi.
      Jos kärsit iensairauksista tai reikäisistä hampaista, luuliemi on juuri sinua varten! Olen lukenut muutamaa blogia, joissa kirjoittajat ovat saaneet korjattua parantumattomissa olevia hammasvaurioita ja iensairauksia. Luuliemen sisältämä gelatiini on nannaa ikenille, ja mineraalit hoitavat hampaita. Hampaat ikään kuin mineralisoituvat uudelleen. Tätä odotan itsekin, sillä minulla on ongelmia ikenien ja hampaiden kiilteen kanssa. Tästä postausta myöhemmin! Sillä aikaa kannattaa tutkia tätä blogia:

http://www.extremehealthradio.com/how-i-remineralized-my-teeth/


Otsikkoon päästäkseni, olen monien blogikirjoittajien innoittamana mennyt tutustumaan paikalliseen kalakauppiaaseen, sekä myös lihakauppiaaseen. Tänään vierailin mukavan kalakauppiaan luona, jolta eilen ostin muikkuja ja tänään sain ilmaisen satsin kalanperkuutähteitä. Nyt on sitten kalanpäitä kiehumassa kattilassani. Ei ehkä kuulosta joka tytön lempiherkulta, mutta mitä sitä ei tekisi terveyden ja kauneuden tähden?



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti