maanantai 28. huhtikuuta 2014

100% maidoton




Käväisin viikonloppuna veljeäni tervehtämässä ja sain inspiraation alkaa 100% maidottomalle dieetille. Tähän mennessähän olen käyttänyt voita, jota onkin kyllä kulunut luvattomia määriä. Olen käyttänyt sitä kaiken paistamiseen, sosekeittojen maustamiseen, ruoan lisäkkeenä ja kastikkeena. Ööööh, ei ehkä ihan oikeanlaista käyttöä voille. Ja siitä saamani maitoproteiinien ja laktoosin määrä ovat luultavasti olleet melko korkeat, vaikka voissa niitä ei paljoa olekaan. Tuollaisella käyttömäärällä niiden kokonaismäärä nousee kuitenkin liian korkeaksi. Nyt aloitan siis täysin maidottoman ruokavalion ja toivon sen tuovan apua kasvojen, käsien ja jalkojen turvotteluun sekä viimeisiin pikkufinneihin.

Viimeksi tein tällaisen kokeilun, kun pidin maidottoman marraskuun. Se oli täysin tuhoon tuomittu yritys. Kaikki ruokavaliomuutokset olivat niin uusia minulle, ja kokeilin samalla jättää muitakin tekijöitä pois (kuten koisokasvit eli tomaatti, peruna, paprika, munakoiso), joten tuloksena oli vain täysin sekaisin oleva elimistö ja todella huonovointinen minä. Ihoni meni vain pahempaan kuntoon ja alkoi reagoida joka asiaan. Luulen sen liittyvän eniten kookosmaidon käyttöön, sillä sitä tuli käytettyä paljon maidon korvikkeena ja olen sittemmin päätynyt siihen tulokseen, etteivät kookostuotteet sovi minulle.

Nyt on siis tavoitteena löytää sopiva sijainen voille. Aion kyllä kokeilla vielä kookosöljyä, vaikka siitä onkin huonoja kokemuksia. Haluan kuitenkin olla täysin varma sopiiko se minulle vai ei, sillä se olisi täydellinen paistorasva. Voihan olla, että kehoni kuitenkin reagoi johonkin muuhun kuin kookosöljyyn, tai että se olisi sen verran parantunut, että alkaisi sietää kookosöljyn käyttöä. Toivotaan niin! Jos kookostuotteet kuitenkin jäävät pannaan, on seuraavana listalla palmuöljy. Löysin kaupungistani aasialaisen elintarvikeliikkeen, josta löysin tätä erikoisen ja todella epäilyttävän oloista öljyä. Mutta siinä on puolet tyydyttynyttä rasvaa, mikä tekee siitä paremman paistoöljyn kuin oliiviöljy. Kyllähän sitä Aasiassa käytetään laajaltikin, joten ei kai se kauhean vaarallista ole. Nyt on vain tärkeää päästä eroon voi-riippuvuudesta ja pysyä sataprosenttisesti erossa kaikesta maidosta.

Mistä sitten sain inspiraation? Juttelemme veljeni kanssa paljon ruoka-asioista ja opetamme toinen toisiamme näissä. Veljeni on seurannut minua ensin gluteenittomuuteen ja sen jälkeen muihin ruokavalion hienosäätöihin. Kun kerroin olevani melkein täysin maidoton ja sanoin sen toimivan, hänpä oli jättänyt voinkin pois ja alkanut täysin maidottomaksi. Nyt vierailulla käydessäni huomasin, että hänen ihonsa oli todella paremman näköinen. Hänellä on nimittäin aina ollut sellaista rosacea-tyyppistä punoitusta ihossa, varsinkin poskilla ja nyt se oli poissa! Whum, tuosta noin vain. Ja hänen kasvonsa olivat kapeammat, sillä hänelläkin on ollut turvotusongelmaa, ei vain niin pahaa kuin minulla. Olin aivan ihmeissäni. Voiko maito tosiaan olla niin suuri tekijä?

Eli tässä ei nyt muu auta, kuin alkaa täysin maidottomaksi. Hankalaahan se ei enää tässä vaiheessa ole, kun ainoa tuote, josta joudun luopumaan on voi. Ehkä tällä kertaa onnistumisen mahdollisuudet ovat paremmat. Postailen sitten myöhemmin, että kuinka muutos on vaikuttanut - vai onko vaikuttanut ollenkaan.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti