sunnuntai 20. huhtikuuta 2014

Lisää tuloksia ja SCD-epäonnistumisia..




Vielä tuli tässä viime yönä ja tänä aamuna kohdattua yksi uusi, todella tärkeä seikka gluteenittomuuden tuomista hyödyistä. Nimittäin kasvojen turvotuksen väheneminen! Ja nyt sen osoittamiseksi tuli tehtyä selkeä testi: kunnon itkupillitys-ilta.

Yleensä nimittäin kun itken, ovat kasvoni ja varsinkin silmäni aivan turvoksissa koko illan, ja aamulla vielä pahemmassa kunnossa. Nyt ihmetyksekseni heräsin silmillä, jotka sain auki! Ne ovat kyllä hieman turvonneet, mutta eivät mitään verrattuna siihen, millainen reaktio ennnen on tullut. Silloin näytin aina aivan turpiinsa kunnolla saaneelta mielipuolelta! Mutta nyt näytän täysin normaalilta, ihmiseltä enkä joltain muodottomalta ufolta. En voi muuta sanoa kuin vau, taas kerran.

Kasvojeni turvotus on siis muutenkin laskenut ja kasvoni ovat kapeammat. Toivon saman suunnan jatkuvan niin kauan, että saisin poskipääni näkyviin ja roikkuvat posket katoaisivat. Ja näiden kokemusten jälkeen uskon sen todella olevan mahdollista!

Sitä vielä pohdin, että mikä on se mekanismi, jolla nämä muutokset alkavat tapahtua gluteenin poisjättämisen jälkeen? Vai johtuuko se pelkästään gluteenittomuudesta? Olen nimittäin jättänyt pois kaikki viljat sekä maitotuotteet (ainoastaan voita käytän). Ovatko ne olleetkin suurempia tekijöitä asiassa? Onko jokin näistä ruoka-aineista aiheuttanut elimistössäni tulehdusta, joka on näkynyt finneinä ja turvotuksena? Onko gluteeni/vilja ylipäätään estänyt ravintoaineiden imeytymisen ja nyt saan rakennusaineita riittävästi, joten hiuksetkin alkavat kasvaa kunnolla? Vai onko minulla ollut kilpirauhasen kanssa ongelmia (johon voidaan liittää ohuet, kuivat hiukset, kuiva iho, turvonneet kasvot ym.) ja nyt gluteenin jätettyäni elimistö ei enää hyökkääkään kilpirauhastani kohtaan? Olisi erittäin mielenkiintoista tietää, mikä on se mekanismi näiden asioiden takana. Mutta selkeitä tuloksia olen nähnyt, oli teoria sitten mikä tahansa, ja niitä en voi kiistää.

SCD-epäonnistumisesta sitten. Olin jonkin aikaa hyvin tiukasti SCD-dieetillä. En kuitenkaan aloittanut sitä introlla, sillä ajattelin tehdä sen myöhemmässä vaiheessa. SCD-sallitut ruoat aiheuttivat kuitenkin sellaisia ongelmia, että dieetin toimivuus alkoi epäilyttää. Nimittäin syötyöni esimerkiksi herneitä, punajuurta ja omenaa sain sellaisen turvonneen raskausmahan, että jotain oli selkeästi vialla! Mahani turposi valtavasti ja olo oli tukala. Lisäksi iho kasvoissa oli näppyläinen ja taisi olla joku isompikin finni. Dieetti ei siis selkeästi toiminut.

Niinpä aloin tutkia asiaa. Näillä yhdistävillä, turvotusta aiheuttavilla tekijöillä löysin ongelmaksi FODMAPit. Lyhenne tulee sanoista Fermentable Oligo-, Di-, Mono-saccharides And Polyols. Se siis tarkoittaa tietynlaisia hiilihydraatteja, jotka alkavat käydä paksusuoleen päästyään ja aiheuttavat näin kaasun muodostumista ja turvotusta. Teoria liippaa mielestäni melko läheltä SCD:n teoriaa, jossa keskitytään ohutsuoleen päässeiden bakteerien (jotka eivät sinne kuulu) ruokkimisen lopettamiseen. Ongelmana molemmissa on siis vääränlaiset bakteerit suolistossa, joihin vaikutetaan hiilihydraatteja rajoittamalla.

Näiden bakteerien aiheuttamista ongelmista ei olla vielä ihan kartalla. Kuinka paljon ne ovat vaikuttamassa erilaisissa sairauksissa, kuten autoimmuunisairauksissa, iho-ongelmissa, mielialaongelmissa ym.? Mielestäni on selvää, että niiden vaikutus on merkittävä. Nykytutkimuskin alkaa kääntyä siihen suuntaan lukemieni artikkeleiden perusteella. Esim. täällä jotain:
http://chriskresser.com/you-are-what-your-bacteria-eat-the-importance-of-feeding-your-microbiome-with-jeff-leach

Nyt olen siis aloittanut low-FODMAP-dieetin, ja tällä kertaa voin sanoa tuntevani oloni oikeasti hyväksi. Ihokin näyttää taas peukkua, vaikka se nyt voi vaihtaa mielipidettään asiasta ihan milloin vain. Näillä siis mennään ja katsotaan, kuinka käy!

FODMAPeista aion kirjoittaa pian oman postauksensa. Kommentoithan, jos sinulla on kokemusta tästä ruokavaliosta!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti